Kylmäalan järjestöt varoittavat kylmäainetilanteesta

AREA ja muut eurooppalaiset järjestöt ohjeistavat R404A:n käytöstä

Kylmäalan eurooppalaiset järjestöt AREA, EPEE, EFCTC ja ASERCOM ovat huolissaan kylmäainetilanteesta ja ovat julkaisseet ohjeistuksen kylmäaineiden R404A / R507A käytöstä. Näiden korkean GWP-arvon kylmäaineiden hinnat ovat nousseet lyhyessä ajassa jopa 700 prosenttia. Siitä huolimatta loppukäyttäjät ovat siirtyneet korvaaviin kylmäaineisiin hitaanpuoleisesti ja jopa uusia laitoksia tehdään edelleen R404A:lla.

Oleellista on toimia nyt heti eikä jäädä enää odottelemaan. Järjestöt ovatkin julkaisseet ohjeistuksen, miten nyt tulisi toimia. Englanninkielinen ohjeistus on luettavissa kokonaisuudessaan SKLL:n nettisivuilla.

SKLL: Kylmäaineiden hinnannousu ei johdu kotimaan markkinoista

Myös Suomen Kylmäliikkeiden Liitto on ottanut kantaa kylmäainetilanteeseen, joka on kuumentanut markkinoita. Liitto muistuttaa, että syynä hinnannousuun ei ole kotimaisten toimijoiden halu korottaa hintoja, vaan EU:n sääntely. Tilanne on sama kaikissa EU-maissa.

”Syynä hintojen nousuun on EU-säädösten vaikutus koko EU:n markkinoille, ja hinnat ovat nousseet samalla tavalla kaikissa EU-maissa”, painottaa SKLL:n toimitusjohtaja Mika Kapanen.

Hinnannoususta huolimatta Mika Kapanen rauhoittelee tilannetta: ”Nyt on aika alkaa toimia ripeästi ja suunnitelmallisesti, mutta hätäilyyn ei ole syytä. Korvaavia alhaisemman GWP-arvon kylmäaineita on jo saatavilla.”

Koko tiedote on luettavissa SKLL:n nettisivuilla.